Pre-Award Bootcamp 1/27/12 – Questions and Answers

1. Question: – Does using Small Business (SB) TMCs count towards GSAs or the agency’s quota of SB usage?
Answer:  –There are two elements to the answer.  The first is related to the participation by small business TMCs at the Task Order level and the second is related to performance under the Master contract.  Small business participation under an agency Task Order is credited to that agency and can therefore be considered as counting towards the agency’s SB goals.  At the Master Contract level, during performance, the Contracting Officer shall independently validate the contractor’s performance in accordance with Section D.28, Service Level Agreement (SLA) 3 found in Section D.28.  Consistent with these contract terms, GSA is heavily encouraging agencies to use Small Business TMCs whenever possible. 


2. Question: – What does fixed price at the Master Contract level mean? 
Answer: – Specific CLINs that are negotiated at the Master Contract level are not negotiable at the Task Order (TO) level. (Slide 9)  

3. Question: – Is the timeframe for implementation service packages negotiable at the TO level (Slide 12)?
Answer: – At this time, it can be negotiated with the vendor, but on case-by-case basis. Implementation can be completed before the allotted timeframe, but implementation support that exceeds the purchased package would have to be discussed or negotiated with the vendor. Agencies may have to purchase multiple implementation packages.
Comment – If an agency needs more time to implement, the agency can order multiple “smaller” service levels to accommodate the implementation timeline. This can also be negotiated at the TO level.

4. Question: – Once a service package is ordered, can an agency add additional service packages if needed?
Answer: – Yes, additional packages can be added. It will be up to the agency to determine what the best value for their agency given their deployment schedule and strategy.

5. Question: – CLIN 0019 (Supplemental customer Support Services) is that an hourly rate (Slide 13)?
Answer: – Yes, the agency must discuss and negotiate hourly services with the vendor to ensure proper coverage of services that meet agency needs.

6. Question: – For agencies that place TOs that do not incorporate the 15 year period of performance, will there have to be a Fair Opportunity process every time the TO is renewed?
Answer: – Yes, if an agency did not execute a TO with all the Master Contract options Fair Opportunity is required for each new TO. However, GSA obtained a 15 year waiver which is government wide. Agencies should be able to use that waiver when issuing their ETS2 TOs to avoid this situation. Otherwise, Agencies will be in a position in which a sole source justification for award will be required using one of the authorized exemptions under FAR Part 6.

7. Question: – With a standard order, under a dual award, an agency can review both awardees offerings and award to 1 vendor without RFQ?
Answer: –If the standard ordering option is used for the establishment of a task order, the fair opportunity to compete requirement (as outlined in FAR 16.505(b)(1)) must still be met.  Additionally, a RFQ still has to be sent to a contractor for completion in order for the agency to make an offer.  Furthermore, under this option, an agency is constrained to only the standard ordering CLINs (0001-0005).

8. Question: – What should the RFQ/SOW focus on?
Answer: – RFQ/SOW should concentrate more on the uniqueness of agency requirements such as security requirements and other agency specific travel requirements (e.g., Long Term Taxable Travel, Patient Travel).

9. Question: – If objectives are bid and awarded, do those objectives need to be re-stated in the RFQ?
Answer: – No. If objectives are awarded, these then become mandatory requirements in the Master Contract and do not need to be re-stated in the RFQ. However, an agency can add them for clarification purposes if the agency desires.

10. Question: – If an objective is bid, is it a mandatory requirement or does it have to be re-stated and negotiated in the TO?
Answer: – See answer # 9. 

11. Question: – Once an objective is accepted, is that objective added to the Master Contract for the entire term of the contract?
Answer: – See answer # 9.

12. Question: – It is possible, under a dual award scenario, that Vendor 1 may offer different/additional functionality than Vendor 2 if Vendor 2 did not bid the same objectives as Vendor 1?
Answer: – Yes, it is possible. Vendors are required to meet mandatory requirements and if objectives are met they would be an additional value added.

13. Question: – If our SOW is done by Feb 2012, can the GSA CO office review the SOW pre-award?
Answer: – The GSA ETS2 PMO will assist with these reviews.

14. Question: – GSA PMO has stated in the past that they would want to review SOWs for compliance pre-award. At our last meeting, the GSA PMO committed to have staff available to review and assist with our SOWs pre-award. There seems to be a serious communication breakdown.
Answer: – See answer # 13.

15. Question:  – The PMO had mentioned something about a 10 day protest period after award?
Answer: – Unsuccessful offerors have a 10- day window to protest the outcome of the ETS2 award. 
16. Question: In the case of a protest and an injunction, is there a provision to extend ETS1 services as a backup plan for agencies while the dispute is resolved?
Answer: – Yes.  ETS1 contract extensions are being negotiated to extend services for a 2 year period (Nov 2013 – Nov 2015). 
17. Question: – Is there a standard Independent Government Cost Estimate (IGCE) for ETS2 that the government can provide pre-award? We have been tasked with doing an IGCE and obtaining GSAs expected pricing analysis would be helpful.
Answer: – GSA can share GSAs analysis of the IGCE with all customer agencies after award. Disclosure would also be contingent upon agency members entering into a Non-Disclosure Agreement (NDA) with GSA.  
18. Question: – Will the Master Contract be available for agencies to view after award?
Answer: – Yes.
19. Question: – If a customer agency comes to GSA with a vendor protest, can the GSA PMO help the agency get the protest dismissed?
Answer: – If an agency’s TO is protested, GSA PMO may assist in reviewing the TO to ensure all terms and conditions are within the scope of the ETS2 Master Contract.  However, the GSA PMO cannot “help” with protest dismissal – that is determined by the appropriate reviewing body (e.g., GAO, COFC, etc.).  Agencies shall seek guidance from their respective legal offices in order to appropriately handle any received protest.
20. Question: – Will the next Pre-Award Bootcamp be setup similar to this one with a webinar and in person participation option?
Answer: – The setup will be identical to this one with a webinar and in person attendance options. Meeting details will be sent prior to the bootcamp session. 
 
21. Question: – Will a conformed copy of the solicitation and Q&As from this session be posted online?
Answer: – We plan to post the conformed solicitation to the ETS2 website, similar to the ETS1 website, as well as Q&As from all bootcamp sessions. In the meantime, the solicitation is available on the FedBizOps website (search Solicitation No.: QMAD-JM-100001-N) and the Q&As for the bootcamps will be sent out via email.

22. Question: – Can the transition TOs be reviewed by GSA PMO as well?
Answer: – Yes, this effort needs to be funneled this through your E-CSR.

23. Question: – Can you discuss what mandatory CLINs need to be included in agency ETS2 TOs?
Answer: – The first 5 CLINs are required. Additional services or tasks (CLINs 0006-0020) also need to be included in agency TOs. Even though an agency may not require certain services up front, agencies should still add CLINs they may need for future use. CLINs that are identified will become part of RFQ scope and part of the pricing schedule.
