[bookmark: h.gjdgxs]FAQs:  Award of Overlapping FSS Contracts (Contract Continuity Initiative)         
Q1. What is an overlapping or continuous contract and why is it needed?
Many of the FSS program’s oldest and most successful contractors are now approaching the end of their 20-year contract periods.  While this achievement is a direct result of the success of the FSS program overall, it has also created several challenges.  
First, Blanket Purchase Agreements (BPAs) cannot extend beyond the expiration date of the underlying FSS contract unless there are option periods remaining under the FSS contract that, if exercised, would cover the BPA’s  period of performance.[footnoteRef:0]  For example, an ordering activity cannot establish a one-year BPA with a contractor if only six months remain on the underlying FSS contract (with no remaining option periods).   [0:  See FAR 8.405-3(d)(3)] 

GSA’s solution for this situation is to allow for the award of overlapping or continuous contracts.  These are – in essence – duplicate FSS contracts for the same items (i.e., two Schedule 70 contracts with different periods of performance). 
The administration of two FSS contracts is not mandatory  and not all contractors are in a position that necessitates holding continuous contracts.  Each contractor will have to make this determination for itself.
Q2. What has changed to make this possible?
Previously, pursuant to clause A-FSS-11 Consideration of Offers under Standing Solicitation (DEC 2000), a current FSS contractor was only able to submit a new offer up to nine months prior to the expiration date of its existing contract.  A contractor can now submit an offer for a new contract for the same Schedule at any time during the existing contract’s period of performance.  Clause A-FSS-11 Consideration of Offers under Standing Solicitation (JAN 2016) has been updated to accommodate this flexibility.    
Q3. How does a continuous contract work?
Typically, the award of a new contract will result in the cancellation of the existing contract upon award.  However, if the contractor has one or more active BPAs or orders under its existing contract (or has submitted quotes for either and is awaiting an award decision), it is eligible for the award of a new contract that is allowed to overlap and run alongside the existing one.  This is referred to as holding continuous contracts.  
Holding continuous contracts enables the FSS contractor to complete work under BPAs and orders awarded via the existing contract, while utilizing the new contract for new business opportunities.  A contractor that wishes to hold continuous contracts must – 
· Indicate with its offer that it wishes to hold continuous contracts, along with a listing of all active submitted quotes, established BPAs, and awarded orders under the existing contract.  For each, the contractor must include the ordering activity name and point of contact, RFQ/BPA/order number, dollar value, and period of performance (including options).  This information can be uploaded in eOffer as an “Other (optional - offeror defined)” document.
· Assist the FSS contracting officer in determining the proper cancellation date for the existing contract.  The existing contract is to be cancelled the day after the final day of the ordering period for the active BPA or order (including options).  In situations where multiple BPAs and/or orders are active, the cancellation date should be based on the last remaining BPA or order.  
· Agree not to use the existing contract to compete for new business opportunities

FAQs:  Streamlined Offer Requirements for Successful FSS Contractors
Q1. What does it mean when you say “streamlined offer requirements”?
The FSS program now offers a streamlined process and set of requirements for historically successful FSS contractors submitting an offer for a new contract under the same Schedule.
Q2. What is streamlined about the new process?
In an effort to make the offer process less burdensome while still complying with Federal Acquisition Regulations, the following requirements were eliminated or reduced to the greatest extent possible:
· Readiness Assessment
· Financial Statements[footnoteRef:1] [1:  FAR 9.104 requires Contracting Officers to make an affirmative determination of responsibility so the Contracting Officer always has discretion to request additional information to make this determination] 

· Corporate Experience
· Open Ratings Report
· Relevant Project Experience
In the future, systems modifications will allow removal of the Pathway to Success Training.
Contractors are instructed to complete inapplicable text boxes with “Not Applicable” and to submit a blank document with “Not Applicable” at the top for any “required” uploads that do not apply to streamlined offers.
Q3. How do I know if I am an eligible “successful FSS contractor”?
A successful FSS contractor, and thus a contractor who is eligible to submit a streamlined offer, is defined as a contractor that – 
· Is proposing the same Special Item Numbers (SINs) as those awarded under its existing contract
· Has met the minimum sales requirements under its existing contract 
· Has a demonstrated pattern of satisfactory past performance under its existing contract  

FAQs: Change to 52.216-22 INDEFINITE QUANTITY (Oct 1995) Clause from DEVIATED version INDEFINITE QUANTITY (DEVIATION I—JAN 1994) currently in contracts
Q1. What is the purpose of this change?
The purpose of this change is to allow orders against schedule contracts to extend beyond the contract ordering period, with options up to 60 months.  For example, consider a Schedule contract in the last option period set to expire on December 31, 2016. Orders, inclusive of options, may be placed under this contract up until December 31, 2016, provided that the order period of performance, including options, ends within 60 months (i.e., December 30, 2021). 
Q2. What was the prior policy?
Previously, an order could be placed up until the very last day of the Schedule contract, but no options could be exercised once the underlying Schedule contract’s ordering period had ended.
Q3. Is there any additional guidance to accompany this change?
Yes, the term for each order placed under the Schedule Contract shall be specified in the individual order. Under no circumstances may an order be placed under the Schedule Contract if the Schedule Contract has expired, or has been terminated or cancelled by the Government.  No orders may extend more than five (5) years after the expiration of the Schedule Contract.  However, order options, if included at initial issuance of the order, may be exercised after the expiration date of the Schedule Contract. Notwithstanding anything to the contrary above, a multi-year order placed under the Schedule Contract must be consistent with FAR Subpart 17.1 and any applicable funding restrictions.

 Q4. Is there any pricing guidance accompanying this change?
Pricing on an order, including options, cannot exceed pricing on the Schedule contract.  Pricing for any order, including options, must be in place prior to the award of any order including those extending beyond the ordering period.
Q5. Which orders will this change apply to?
This change will impact new task orders issued against current contracts as well as all new contracts. However, the change will not retroactively update task orders issued prior to the change.
Q6. Have Contracting Officers been made aware of this change?
Yes, FAS Contracting Officers are aware of and have received information on the change in the clause. The website and ordering guide have been updated so that federal Ordering Contracting Officers (OCOs) will have the information that they need to execute this change.
Q7. Is this clause change applicable to Blanket Purchase Agreements (BPAs)?
Clause 52.216-22 Indefinite Quantity is specific to orders and is not applicable to BPAs.  BPAs and Task Orders are different contracting instruments. The change to period of performance should not be understood to apply to BPAs.
Updated FAR clause:  Change to
52.216-22 INDEFINITE QUANTITY (Oct 1995)
(a) This is an indefinite-quantity contract for the supplies or services specified, and effective for the period stated, in the Schedule. The quantities of supplies and services specified in the Schedule are estimates only and are not purchased by this contract.
(b) Delivery or performance shall be made only as authorized by orders issued in accordance with the Ordering clause. The Contractor shall furnish to the Government, when and if ordered, the supplies or services specified in the Schedule up to and including the quantity designated in the Schedule as the “maximum.” The Government shall order at least the quantity of supplies or services designated in the Schedule as the “minimum.”
 (c) Except for any limitations on quantities in the Order Limitations clause or in the Schedule, there is no limit on the number of orders that may be issued. The Government may issue orders requiring delivery to multiple destinations or performance at multiple locations.
(d) Any order issued during the effective period of this contract and not completed within that period shall be completed by the Contractor within the time specified in the order. The contract shall govern the Contractor’s and Government’s rights and obligations with respect to that order to the same extent as if the order were completed during the contract’s effective period; provided, that the Contractor shall not be required to make any deliveries under this contract after _______________ [insert date].
Fill-in:
the completion of customer order, including options, 60 months following the expiration of the basic contract ordering period.
From  - OLD clause:  
52.216-22        INDEFINITE QUANTITY  (DEVIATION – JAN 1994)
(a) 	This is an indefinite-quantity contract for the supplies or services specified, and effective for the period stated, in the Schedule.  The quantities of supplies and services specified in the Schedule are estimates only and are not purchased by this contract.
(b) 	Delivery or performance shall be made only as authorized by orders issued in accordance with the Ordering clause.   The contractor shall furnish to the Government, when and if ordered, the supplies or services specified in the Schedule.  The Government shall order at least the quantity of supplies or services designated in the Schedule as the "minimum."
(c) 	Except for any limitations on quantities in the Guaranteed Minimum clause and the Delivery Order Limitations clause, there is no limit on the number of orders that may be issued.  The Government may issue orders requiring delivery to multiple destinations or performance at multiple locations.
(d) 	Any order issued during the effective period of this contract and not completed within that period shall be completed by the Contractor within the time specified in the order.  The contract shall govern the Contractor's and Government's rights and obligations with respect to that order to the same extent as if the order were completed during the contract's effective period.
